Bezorgkosten €4.50  |  Gratis verzending bij bestellingen boven de €50,00

Dit zijn schadelijke chemicaliën in verzorgingsproducten en hier is waarom je deze vooral niet op je huid wilt smeren

Schermafbeelding 2023-10-02 om 12.56.01

Ik weet zeker dat jij ze ook eerder hebt gezien: de verleidelijke reclames voor huidverzorgingsproducten. Deze reclames beweren dat je huid stralend en jong wordt als je hun producten gebruikt. Maar weet je eigenlijk wel wat er allemaal in die producten zit? Aan deze producten worden meestal schadelijke synthetische of chemische stoffen toegevoegd. Deze stoffen wil je juist niet op je huid smeren. Waarom je vooral geen schadelijke chemicaliën op je huid wilt smeren, leg ik uit in dit blog. 

Je huid is je grootste orgaan, beschermer en spons

Je hele lichaam wordt bedekt door je huid en dit maakt het dan ook je grootste orgaan. Dit orgaan beschermt jouw lichaam tegen invloeden van buitenaf. De huid is een reflectie van wat er in je lichaam gebeurt. Wat we op onze huid smeren kan daardoor een grote invloed hebben op jouw huid en daarmee ook jouw gezondheid. De huid neemt voedingsstoffen op, maar kan ook schadelijke stoffen opnemen. Helaas bevatten veel huidverzorgingsproducten stoffen zoals parabenen, sulfaten en ftalaten, die schadelijk kunnen zijn. 

Het is mogelijk dat je last krijgt van irritaties of allergische reacties van de huid, doordat je schadelijke chemicaliën op je huid hebt gesmeerd. Denk bijvoorbeeld aan jeuk, roodheid en uitslag. Daarnaast kan het ook gebeuren dat de natuurlijke balans en pH-waarde van je huid verstoord wordt door sommige chemicaliën. Hierdoor kan je huid droger en gevoeliger worden voor bijvoorbeeld infecties. 

Je hormoonhuishouding kan verstoord worden

Hormonen zijn natuurlijke stoffen die ons lichaam zelf aanmaakt om ons lijf in evenwicht te houden. Denk aan je bloedsuikerspiegel en bij vrouwen de eisprong. Nu komt het vaak voor dat er hormoonverstorende stoffen aanwezig zijn in huidverzorgingsproducten. Deze stoffen kunnen de natuurlijke balans in jouw lijf in de war schoppen. Dit doen ze door de aanmaak van hormonen die je niet wilt te stimuleren en daardoor verstoren ze de aanmaak van hormonen die je juist wel wilt. 

De verstoring van deze hormoonbalans kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Ondanks dat we nog niet alles weten over deze stoffen, tonen meerdere studies aan dat ze een rol spelen in de ontwikkeling van verschillende ziektes. Je moet dan denken aan vruchtbaarheidsproblemen, diabetes en gewichtstoename. 

Nu moet je niet meteen in paniek raken wanneer je deze schadelijke producten gebruikt. De producten voldoen aan de geldende richtlijnen van dit moment. Dit betekent dat de stoffen niet meteen schadelijk zijn, maar dit op langere termijn wel kunnen zijn. De afbraak van deze stoffen is lastig, waardoor er een ophoping kan ontstaan die op termijn wel schadelijk kan zijn. 

Daarnaast kunnen richtlijnen altijd veranderen wanneer er meer bekend wordt over bepaalde schadelijke stoffen. Denk hierbij aan Bisfenol A (BPA). Dit werd heel lang in allerlei producten gebruikt tot bekend werd dat het schadelijk bleek te zijn. 

Je schaadt er niet alleen jezelf, maar ook het milieu mee

Naast je eigen gezondheid en de kwaliteit van je huid. Zijn er ook nog de milieuaspecten die meespelen in de reden waarom je chemische verzorgingsproducten wilt vermijden. Veel van de schadelijke chemicaliën in huidverzorgingsproducten worden niet afgebroken en kunnen in het milieu terechtkomen. Je spoelt ze letterlijk door het doucheputje. Dit kan leiden tot verontreiniging van rivieren, oceanen en bodems, met alle gevolgen voor mens en natuur van dien.

Deze schadelijke chemische stoffen kan je dus beter vermijden

Sodium lauryl sulfate (SLS) en sodium Laureth Sulfate (SLES) zijn zeer agressieve reinigers, die de natuurlijke beschermlaag van je huid aantasten. Ze worden vaak toegevoegd omdat ze ervoor zorgen dat het product lekker schuimt. 

Parabenen: een overkoepelende naam voor alle soorten parabenen waarvan de een schadelijker is dan de ander. Parabenen doden bacteriën en schimmels en kan je oestrogeenniveau aantasten. Een paar voorbeelden van parabenen zijn: methyl-, propyl- en butylparabenen. 

Ftalaten zijn weekmakers die worden gebruikt om plastic flexibel te maken en stabiliseren de geur en kleur van het product. Doordat ze makkelijk door de huid dringen kunnen ze jouw hormoonhuishouding verstoren. Een paar voorbeelden van ftalaten zijn: di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP).

Aluminium vind je vooral terug in deodorant. De werking van aluminium is het verstoppen van je poriën en op die manier kan je niet meer zweten. Effectief als deodorant, maar hierdoor kan je afvalstoffen er niet makkelijk uitzweten. Een paar voorbeelden van aluminium zijn aluminiumchloride of aluminumhydrochloride. 

Alcohol kan op verschillende manieren gebruikt worden in verzorgingsproducten. De toevoeging van alcohol kan je huid irriteren en uitdrogen. Een paar voorbeelden van alcohol in verzorgingsproducten: propanol, ethanol, isopropyl, propyl alcohol.

Siliconen zijn een soort vloeibaar plastic. Dit wordt toegevoegd aan onder meer shampoo om ervoor te zorgen dat je haar minder ruw en juist glad aanvoelt. Er wordt een siliconen laagje om je haar gevormd, dat lastig weg te wassen is. Het laagje wordt steeds dikker waardoor je haar vetter wordt en waardoor je hoofdhuid kan gaan irriteren. Een paar voorbeelden van siliconen zijn bis-Phynypropyl, dimethicone, cetyl dimethicone, dimethiconol, propyl dimethicone en trimetylsiloxysillicate.

Maar wat kan je dan wel doen om schadelijke chemicaliën op je huid te vermijden?

Stap één is het lezen van de ingrediëntenlijst. Kijk naar de stoffen die hierboven zijn opgesomd en vermijd deze. In plaats daarvan kies je voor producten die gemaakt zijn van natuurlijke en biologische ingrediënten zoals shea boter, kokosolie en etherische oliën. 

Het is een goed idee om te investeren in een huidverzorgingsroutine die gebaseerd is op natuurlijke ingrediënten. Denk hierbij aan het reinigen van je huid met milde, natuurlijke producten en het hydrateren met plantaardige oliën en boters. Vergeet ook niet om regelmatig te scrubben om dode huidcellen te verwijderen en je huid weer te laten stralen.

Het is belangrijk om te weten dat er schadelijke chemicaliën aanwezig zijn in veel huidverzorgingsproducten. Door te kiezen voor natuurlijke en biologische alternatieven bescherm je niet alleen je eigen gezondheid, maar ook het milieu. Zo kun je met een simpele keuze voor gezonde huidverzorging een positieve impact maken op jezelf en de wereld om je heen.

Nu jij je ervan bewust bent dat er schadelijke chemicaliën in je verzorgingsproducten zitten, kan ik me voorstellen dat je op zoek wilt naar een alternatief. Neem eens een kijkje in de webshop waar je producten vindt die gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten en de bovengenoemde ingrediënten vermijden. 


Wil jij een verzorgingsroutine vrij van schadelijke chemicaliën?

Download dan mijn gratis e-book waarin ik je uitleg hoe je de eerste stap zet.