Bezorgkosten €4.50  |  Gratis verzending bij bestellingen boven de €50,00

6 redenen waarom je zou moeten overstappen op een shampoo bar

Shampoobars

Je hebt ongetwijfeld wel een keer de term “shampoo bar” voorbij zien komen. Je bent nieuwsgierig geworden, maar je weet eigenlijk nog niet precies wat het is en of het wel iets voor jou is. Daarom wil ik je in dit blog uitleggen wat een shampoo bar precies is. En waarom jij er goed aan doet om vandaag nog over te stappen op het gebruik van shampoo bars

Laten we bij het begin beginnen! Wat is een shampoo bar?

Een shampoo bar is eigenlijk gewoon shampoo in een vaste vorm, zoals de naam stiekem al verklapt. Bij een shampoo bar worden alle werkzame ingrediënten samengeperst tot één blok zeep. Het water dat voor 80% is toegevoegd aan een ‘normale’ shampoo fles vind je hier dus niet terug. De overige 20% in de shampoo fles zijn de werkzame ingrediënten. Er zit dus eigenlijk meer water in een shampoo fles dan dat er werkzame stof in zit. Bij een shampoo bar is dit niet het geval: de bar bestaat uit 100% werkzame ingrediënten. Dat is dus eigenlijk al de eerste reden waarom een shampoo bar een goede keus is, want je krijgt meer waar voor je geld.

Nog meer redenen waarom je een shampoo bar zou willen gebruiken

De tweede reden is het feit dat shampoo bars 100% plasticvrij zijn. De verpakking is vrij van plastic en er zitten ook geen microplastics in een shampoo bar. De shampoo bar wordt verpakt in een kartonnen doosjes of papieren wikkel. Wist je dat er gemiddeld per persoon 6 tot 8 shampoo flessen per jaar gebruikt worden?

Het feit dat shampoo bars gemaakt worden van natuurlijke ingrediënten is de derde reden om te kiezen voor een shampoo bar. Doordat er natuurlijke ingrediënten gebruikt worden, betekent dit dat er geen synthetische ingrediënten zoals SLS en SLES worden toegevoegd. SLS en SLES zijn agressieve middelen om de shampoo te laten schuimen en deze agressieve stoffen wil je natuurlijk niet in je haar smeren. Helaas worden er nog meer chemische stoffen toegevoegd aan shampoo die je liever wilt vermijden. Klik hier voor de complete lijst met schadelijke stoffen.

Een bijkomend voordeel van natuurlijke ingrediënten is dat ze je haar op een milde manier voeden, verzorgen en reinigen. Bovendien kan je ze zonder schuldgevoel door het doucheputje laten stromen. De chemische toevoegingen in shampoo gaan namelijk ook door het doucheputje, maar zijn wel schadelijk voor het milieu. Ze worden er niet uitgefilterd waardoor ze uiteindelijk in het oppervlaktewater terechtkomen. Wanneer dieren dit water drinken, kan het voor gezondheidsproblemen zorgen.

Hoe gebruik je een shampoo bar?

Een shampoo bar is ontzettend gemakkelijk in gebruik. Je maakt de shampoo bar nat en wrijft de bar tussen je handen totdat deze gaat schuimen, maar je kan de bar ook direct over je haar wrijven. Wanneer je genoeg schuim hebt, leg je de bar weg en was je je haar goed schoon. Daarna spoel je je haar goed uit en je bent klaar. Een shampoo bar schuimt dus net zo goed als reguliere shampoo. Dit is dan ook de vierde reden waarom je een shampoo bar zou willen gebruiken.

Gemiddeld gezien gaat een shampoo bar zo’n 60 tot 80 wasbeurten mee, maar dit is uiteraard afhankelijk van jouw manier van wassen. Wanneer je begint met het gebruiken van een shampoo bar zal dit misschien meer richting de 60 wasbeurten zijn. Dit komt omdat je moet wennen aan het gebruiken van een shampoo bar, maar je komt er vanzelf achter hoeveel schuim voldoende is om je haar mee te wassen en hoe vaak je je haar moet wassen.

Doordat de bars geconcentreerder zijn heb je in vergelijking met een shampoo fles minder per wasbeurt nodig. Dit is dan ook de reden dat shampoo bars veel langer meegaan dan shampoo flessen. Gemiddeld genomen staat 1 shampoo bar gelijk aan 2 tot 3 shampoo flessen. Je bespaart dus ook nog eens geld wanneer je je haar wast met een shampoo bar. Het feit dat shampoo bars beter zijn voor je portemonnee is de vijfde reden om over te stappen op een shampoo bar.

Waar bewaar ik een shampoo bar?

Het is verstandig om een shampoo bar op een plek te leggen waar het niet direct in contact kan komen met water. Zo gaat je shampoo bar langer mee. Je zou hem bijvoorbeeld kunnen bewaren in een zakje of op een plankje, waar de bar goed kan opdrogen. 

Ga je op reis? Dan kan je de shampoo bar bewaren in een reisblikje. Hierdoor zal je nooit meer last hebben van lekkende shampoo flessen. Nog een pluspunt: shampoo bars mogen gewoon mee in je handbagage. De bars zijn compact, licht en klein van formaat en dus perfect voor mee op reis. De zesde reden is dan ook dat de shampoo bar de perfecte reisgenoot is. 

Hebben de shampoo bars dan helemaal geen nadelen?

Eerlijk gezegd zijn dat er maar weinig. Het kan heel soms voorkomen dat een shampoobar wat residu achterlaat op het haar. Hierdoor kan je haar wat plakkerig aanvoelen. Dit voorkom je heel makkelijk door je haar goed uit te spoelen. 

Ook moet je er rekening mee houden dat je haar moet wennen aan het wassen met natuurlijke ingrediënten en het feit dat je haar op een mildere manier gewassen wordt. Het kan dus voorkomen dat je door een zogenoemde overgangsperiode moet en dat je in die tijd juist last krijgt van vettig of droog haar. Deze overgangsperiode duurt niet lang en niet iedereen heeft hier last van.

Geef jij de shampoo bar een kans?

Shampoo bars zijn een duurzaam alternatief voor shampoo flessen. Ze worden veelal lokaal en door kleine ondernemingen geproduceerd. De ingrediënten in de bars zijn natuurlijk, duurzaam, veganistisch en proefdiervrij. 

Wanneer jij overstapt op shampoo bars gebruik je geen plastic flessen meer. Daarmee zorg je goed voor jezelf, het milieu en je portemonnee. 

Ben jij na het lezen van dit blog overtuigd en wil jij de shampoo bar een kans geven? Kijk dan eens in de webshop bij de haarverzorging. Hier hebben we een ruim aanbod voor verschillende haartypen, dus er zit zeker iets bij voor jou.